بنام خدا
بیانیه
اصفهان به سرعت در حال از دست دادن شواهد تاريخي و فرهنگي خود است
از زمان انتخاب اصفهان به پايتختی فرهنگي جهان اسلام، تا امروز كه استانبول به عنوان پايتخت فرهنگي اروپا برگزیده شده است، اصفهان نصف جهان و آشناي دنيا به سرعت در حال از دست دادن ارزشهای فرهنگی و تاريخي خود است.
اصفهان از دوران باستان تا امروز - بویژه در دوران درخشش فرهنگ اسلامي - به استناد تمامي تحقيقات علمي دانشمندان جهان از منظر فرهنگ شهرسازي و معماري، الگويي براي جهان اسلام بوده است. اصفهان آل بويه و سلجوقي و صفوي همانند بغداد عباسي و قاهره فاطمي، شُهره در تاريخ و فرهنگ بشري است. لذا مطمئناً اقدامات اخیر در دست انجام در اصفهان -این نگين فرهنگ و هنر تاريخ ايران- در تاريخ سياستگزاري و مديريت شهری اين سرزمين كهن به ثبت خواهد رسيد. در حال حاضر، اين اقدامات موجب نگراني جامعة فرهنگي ايران شده است. متاسفانه طرحهاي به ظاهر عمراني در دست اجرا در پهنه كهن شهر، اصالت و يكپارچگي طبيعي و تاريخي و فرهنگي اين حوزه را به مخاطره جدی انداخته است. در حاليكه در همين زمان شهر استانبول، با حفظ ارزشهاي تاريخي و فرهنگي خود، به عنوان پايتخت فرهنگی اروپا برگزيده شده؛ اما در مقابل آثار ارزشمند اصفهان چه آنها كه در روي خاك مشهودند و چه آنهايي كه در زير خيابانها و ميادين امروزي مدفونند، در جريان این اقدامات بی رویه، پايمال و درهم ريخته و نابود ميشوند و در اين مسير حقوق فرهنگي و تاريخي گذشتگان و آيندگان تضييع ميگردد.
اخيراً در ميدان عتيق اصفهان كه یکی از مهمترین محوطههاي باستاني و تاريخي کشور است، با شتاب زدگی بسیار به احداث زيرگذر به روش متداول در "محوطههاي فاقد هرگونه ارزش تاریخی فرهنگی" و حفاري وسيع بدون پشتوانه علمي و فرهنگي اقدام شده است. اين در حالي است كه هسته اصلي شهر از گذشتههاي دور و بخصوص از آغاز دوران اسلامي تا به امروز به صورت یکپارچه در زير و روي اين محوطه ارزشمند جاي گرفته است.
براساس اطلاعات و تصاوير دریافت شده از اجراي عمليات عمراني در ايجاد زيرگذر و پاركينگ در ميدان عتيق اصفهان و مناطق مجاور آن، و به دلیل عمق خاكبرداري و ساختوساز بی رویه به عمل آمده، مدارك تاريخي و باستانشناختي اين محدوده به شدت دچار آسیب و تخریب شده است.
ايكوموس ايران با اعلام نگراني جدي از وضعيت پيش آمده از مسئولين، رسانه ها، دانشگاهيان، سازمانهای مردم نهاد و علاقمندان به ميراث فرهنگی و تاريخي ميخواهد تا با توجه به عملیات در حال اجرا در این محدوده بسيار ارزشمند، نسبت به وظايف علمي و عملي خود به هر شكل اقدام نمایند. تا بدین ترتیب شان، ارزش، اصالت و یکپارچگی کالبدی و منظری پهنه در برگیرنده ميدان عتيق و مسجد جامع -كه به شهادت متخصصان به موزه تاريخ معماري دوره اسلامي شهرت دارد و به عنوان الگوي مساجد جامع در بسياري از شهرهاي جهان اسلام شناخته شده است- از خطر به دور مانده و هدف اصلی دخالت در بافت تاریخی که احیای راستین جسم و جان هسته تاریخی شهر است محقق گردد.